Το Facebook κλείνει 9 χρόνια λειτουργίας

1 billion users on facebookΉταν σαν χθες, πριν από 9 ολόκληρα χρόνια, που το Facebook έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του online.

Η γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργήθηκε από τον Mark Zuckerberg και τέσσερα ακόμη άτομα, τον Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin, Andrew McCollum και Chris Hughes κατά την διάρκεια της φοίτησή τους στο πανεπιστήμιο Harvard, πλέον αποτελεί ένα μέσο που χρησιμοποιείται ευρύτατα και αριθμεί πάνω από 1 δισ. χρήστες. Η υπηρεσία αποτελούσε τον διάδοχο του Facemash, παρόμοιο με το Hot ή Not, που ζητούσε από τους χρήστες του να ψηφίσουν αν ή όχι κάποιος ήταν ελκυστικός, βασιζόμενοι στην φωτογραφία του προφίλ του.

Αρχικώς ήταν γνωστό ως “Thefacebook” και η χρήση του ήταν περιορισμένη στους φοιτητές της σχολής του Harvard. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες πάνω από τους μισούς προπτυχιακούς που φοιτούσαν τότε στη σχολή είχαν κάνει εγγραφή στην ιστοσελίδα. Έπειτα η πορεία που θα ακολουθούσε έμελλε να είναι λαμπρή. Η διάδοσή του ανάμεσα στους φοιτητικούς κύκλους της εποχής ήταν ραγδαία. Σχολές που το υιοθέτησαν τότε ήταν το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, της Νέας Υόρκης, του Standord, της Κολούμπια και του Yale. Σε αντίθεση όμως, τα περισσότερα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά είχαν τα δικά τους δίκτυα.

Ο Zuckerberg αφαίρεσε το “the” από την ονομασία της ιστοσελίδας, έπειτα από την αγορά του domain facebook.com έναντι του ποσού των $200,000. Η υπηρεσία συνέχισε να αποκτά νέους χρήστες, ξεπερνώντας το 1 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2012.

[via]